Lachyoga

Wat is Lachyoga? 

In het kort: Lachyoga is ontspanning, ontlading en verbinding met je omgeving door middel van lachen. Iedereen kan Lachyoga. Behalve de ruimte om samen te zijn is er niets voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan teambuilding of aan verbinding door middel van lachen met vrienden of familie.

Lachyoga is ontwikkeld door een Indiase huisarts, dr. Madan Kataria, en zijn vrouw Madhuri. Het draait om de lachspieren opzettelijk activeren, lachen zonder reden. Lachen, ook opzettelijk aangezwengeld, zorgt voor meer balans in verschillende lichamelijke en geestelijke processen. Vandaar noem ik het ook wel Lachtherapie.

Is lachen gezond?

Heb je nog wel eens een flinke lachkick? Ken je dat gevoel van ontspanning en opluchting na een lekkere lachbui? Dat komt door de aanmaak van extra Dopaminen en Endorfinen in je lijf wanneer je lacht.

Dopaminen en Endorfinen zijn hormonen, die zorgen voor een gevoel van vreugde en werken tevens als een lichaamseigen pijnstiller. Daarbij veroorzaakt lachen een andere positieve fysieke reactie, namelijk de afname van Cortisol (stresshormoon).

Sociale vaardigheden

Lachen is goed voor je sociale vaardigheden. Simpelweg omdat je positief contact maakt met je omgeving. Mensen vinden het fijner om contact te maken als ze met een positieve houding benaderd worden. Als je samen lacht voel je verbinding met de mensen om je heen en je omgeving ook met jou.

Anders met je problemen omgaan

Lachen kan ook helpen om gezonder met je persoonlijke problemen om te gaan. Als je eenmaal begint met lachen, dan krijg je algauw een meer positieve kijk op zaken.

Positiviteit en vrolijkheid zorgt voor een benadering vanuit een gevoel van openheid en zoeken naar oplossingen (in plaats van een benadering vanuit een gevoel van machteloosheid). De humor ergens van inzien zorgt ervoor dat je zaken beter kunt relativeren. Het plaatst de zaken van alledag weer in perspectief.

Teambuilding

Kan je team een oppepper gebruiken? Of wil je de goede werksfeer in stand houden? Bied je werknemers teambuilding in de vorm van Lachyoga aan! Samen lachen vergroot het gevoel van verbinding met elkaar en bevordert zo de loyaliteit en samenwerking.

Lachen verlaagt je stressniveau. Een hoge mate van stress is één van de belangrijkste veroorzakers van psychische en lichamelijke klachten. Meer lachen kan zodoende de productiviteit verhogen en ziekteverzuim verlagen.

Omdat lachen stress verlaagt kan het ook je creativiteit bevorderen. Stress kost veel energie en laat daardoor minder energie over om te besteden aan creatieve denkprocessen. De rust die na een goede lachbui ontstaat geeft meer ruimte voor het bedenken van nieuwe oplossingen.

Lachen met vrienden en familie

Wil je eens een sessie lekker lachen met vrienden, collega’s of familie? Ik kan een mooie, gezellige locatie verzorgen in Amsterdam.
Je mag ook zelf een ruimte aanleveren, bijvoorbeeld een kantoortuin of een woonkamer.

Een sessie kan op elke locatie plaatsvinden. Als er maar ruimte is, of gemaakt kan worden, om te lachen!

Hoe ziet een sessie er uit

Een Lachyoga workshop kan een half uur duren (vrij kort) tot maximaal 2 uur. Na een sessie van 2 uur lachen heb je een behoorlijke work-out gehad!

Aangezien lachen best een work-out is zullen we tussendoor ademhalingsoefeningen doen om op adem te komen en bij een langere sessie nemen we een pauze tussendoor om wat water te drinken.

In eerste instantie zullen we een korte loskom sessie doen, waarbij we op een laagdrempelige manier ons lijf los maken en de energie een beetje kan gaan stromen. Dan komen de lachoefeningen, waarbij ik op zal bouwen van grappige oefeningen naar echt uit het niets lachen. Als je in de lachflow zit wordt het steeds makkelijker om te lachen, bijvoorbeeld als je elkaar alleen al aankijkt.

Afsluitend doe ik een ontspanningsoefening. Dit doe ik meestal liggend, maar kan naar gelang de wensen van de groep ook bijvoorbeeld zittend.

Ter afronding loop ik altijd even na hoe iedereen zich voelt en hoe de workshop voor iedereen is geweest.

Als dit je aanspreekt

Bel of app naar 06 18031618 of stuur een e-mail naar info@lisannecoacht.nl,
dan overleggen we de mogelijkheden of misschien plannen we meteen een sessie in!

 

Recensie ⇒ “Voor ik naar Lisanne haar Lachyoga ging was ik vooral nieuwsgierig. Lachyoga, wat houdt dat in? Tijdens de les was het heel fijn en voelde ik me verbonden met de groep. Na afloop had ik een prettig opgeladen gevoel.” (Loes)

Recensie ⇒ “Lachyoga met Lisanne was een hele leuke en bijzondere ervaring voor mij. In het begin voelde ik me nog ongemakkelijk, zomaar hard lachen, maar Lisanne is er enorm goed in om een veilige en fijne sfeer te creëren waardoor het al snel oprecht en met elkaar lachen werd. Een fijne manier om je te uiten, vermoeiend, maar je krijgt er ook weer goede energie van. Ik heb er zelfs buikspierpijn van het lachen aan overgehouden .” (Hilda)